Metafora - projekty wnętrz kuchni

Powierzchnia łazienki:

Rodzaj kuchni:

Styl pomieszczenia:

Urządzamy kuchnię

Remontując mieszkanie czy dom najwięcej czasu poświęcamy planowaniu kuchennego wnętrza. Inspiracji szukamy najczęściej w magazynach, katalogach, albo na portalach, prezentujących różnorodne projekty kuchni – od ultra minimalistycznych, po rustykalne, nawiązujące do wiejskiej sielanki. Tego typu materiały pomagają bowiem podjąć decyzję odnośnie docelowego stylu pomieszczenia. W następnej kolejności zastanawiamy się nad rozmieszczeniem mebli i sprzętów w taki sposób, aby kuchnia spełniała wymogi funkcjonalne. Zabudowa i styl wnętrza powinny być dopasowane do upodobań i potrzeb domowników. Inspirujące projekty kuchni, funkcjonalne meble, nowoczesny sprzęt AGD – połączenie tych wszystkich elementów to przepis na aranżacyjny sukces.

PROJEKTY KUCHNI

Profesjonalny projekt kuchni jest podstawą stworzenia użytecznego pomieszczenia. Bo dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, po której poruszamy się swobodnie, wszystko jest na właściwym miejscu, a na każdą czynność jest odpowiednia przestrzeń. Projektując kuchnię, nie warto kierować się wyłącznie najnowszymi trendami lub namowami znajomych. Ergonomia kuchenna dotyczy pięciu podstawowych stref: przechowywania, przygotowywania, zapasów, gotowania i pieczenia oraz zmywania i to one powinny być głównym wyznacznikiem w projekcie naszej kuchni.

1. Przechowywanie

Ta strefa jest przeznaczona na przedmioty codziennego użytku. Oczywiście oprócz właściwego rozmieszczenia szuflad, warto zainwestować w różnego rodzaju organizery ułatwiające przechowywanie sztućców, naczyń, wszelkiego rodzaju opakowań itp.

2. Przygotowywanie

W tej strefie przechowywane są przybory i pomoce kuchenne niezbędne do przyrządzania potraw. Rzeczy, które wykorzystujemy w codziennym przygotowywaniu jedzenia powinny być zawsze w zasięgu ręki.

3. Zapasy

Stałymi elementami strefy zapasy są lodówka i szafki, w których przechowuje się rzeczy niewymagające chłodzenia.

4. Gotowanie i pieczenie

Ta strefa obejmuje takie sprzęty jak płyta do gotownia, piekarnik, mikrofalówka i pochłaniacz. W ich pobliżu powinny być przechowywane naczynia do pieczenia i gotowania, a także miejsce, w którym znajdują się przyprawy, rękawice do garnków oraz książki kucharskie.

5. Zmywanie

W tej strefie największą rolę odgrywa szafka ze zlewozmywakiem oraz zmywarka do naczyń. Zazwyczaj zalicza się do niej także miejsce na segregację odpadów i środki utrzymania czystości. Głównym czynnikiem kreującym kuchenny design jest powierzchnia pomieszczenia. Jeżeli kuchnia jest niewielka, musimy dobrze przemyśleć organizację mebli i szafek kuchennych. Powinniśmy wziąć pod uwagę kolejność urządzeń oraz minimalne odległości między nimi. W przypadku większej kuchni możemy sobie pozwolić na tzw. kontrolowany nieład, czyli takie zorganizowanie kuchni, aby wszystko było dostępne na wyciągnięcie ręki. Rezygnujemy wówczas z zamkniętych szafek na rzecz otwartych półek, relingów i różnego rodzaju wieszaków.


Ta strona używa cookies i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij komunikat